Snel conditie opbouwen of verbeteren? [+3 motivatie tips]

Rick
Updated: 27/06/2022 In: 

De meeste mensen herkennen het gevoel na even gesport te hebben wel: ‘Mijn conditie is er de laatste jaren niet echt beter op geworden.’ of ‘Mijn conditie is wel eens beter geweest.’ In dit artikel leg ik je uit hoe je aan je conditie kunt werken. Want, Iedereen weet wel hoe belangrijk het is om een goede conditie te hebben. Maar ze weten vaak niet hoe ze dit voor elkaar moeten krijgen. Geen zorgen, ook jij kunt gaan voor een goede conditie!

Wat is conditie?

wat is conditie

Voordat je aan je conditie gaat werken is het goed om te weten wat conditie nou eigenlijk is. Als we het over conditie hebben, hebben we het meestal over de staat waar het lichaam in verkeert. Als je moe bent na de trap oplopen kun je spreken van een slechte conditie, maar als je niet moe wordt van een stukje hardlopen kunnen we spreken van een goede conditie. 

Je conditie bestaat uit twee delen. De conditie die je van nature hebt en de conditie die je zelf hebt opgebouwd. De ene heeft van zichzelf een goede conditie en de ander totaal niet. Echter is het voor beide even goed te doen om de conditie te verbeteren.

Je conditie is eigenlijk niets meer dan hoe lang je iets vol kunt houden. Als jij je vrienden niet bij kunt houden met een rondje hardlopen of na een stukje fietsen doodop bent wordt het vaak afgeschoven op je slechte conditie. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Je conditie bestaat uit de volgende onderdelen: uithoudingsvermogen, spierkracht, snelheid, coördinatie en lenigheid.

Je uithoudingsvermogen kan nog zo goed zijn maar dit hoeft niet te betekenen dat je conditie goed is. Als een van de andere factoren niet meewerken kan het dus zo zijn dat je het allemaal niet bij kunt houden. Echter is het wel zo dat het uithoudingsvermogen het zwaarst meetelt bij het beoordelen van je conditie.

Om je conditie te meten heb je verschillende tests. Je kunt deze tests bij veel fitnesscentra doen. Daar weten ze dan precies waar je zwakke, maar ook goede kanten liggen. Ook daar kunnen ze je helpen om aan je conditie te werken. Echter is dit niet nodig want vaak weet je van jezelf al hoe je conditie ervoor staat.

Hoe belangrijk is een goede conditie?

hoe belangrijk is een goede conditie

Het hebben van een goede conditie is essentieel voor een gezond en sportief leven. Het kent voordelen voor je fysieke, maar ook mentale gezondheid! Je immuunsysteem wordt beter, het verlaagt de kans op ziekten, je wordt beter in sporten en je kan afvallen.

Immuunsysteem 

Allereerst weet bijna iedereen wel dat het goed is voor je immuunsysteem. Je wordt dus gewoon minder snel ziek. Je afweersysteem wordt beter door een goede conditie. Dit komt omdat sporten eigenlijk stress geeft aan je lichaam. Je kunt het zien dat je lichaam eigenlijk kleine schopjes krijgt door het sporten. Als je lichaam dan ineens een wat grotere schop krijgt; bijvoorbeeld de griep, weet je lichaam daar ook tegenin te gaan. Dit komt omdat je lichaam al gewend was aan de kleine schopjes door het sporten.

Naast dat je lichaam beter kan omgaan met de ‘grotere schop’ weet je lichaam hem ook nog eens beter te detecteren. Dit komt doordat je lichaam de doorbloeding verhoogt tijdens het sporten. Je witte bloedcellen zijn er dus nog eens eerder bij ook!

Verlaagt de kans op ziekten

Naast dat een goede conditie zorgt voor een lagere kans op ziekten zoals de griep, verlaagt het ook de kans op hart- en vaatziekten. 

Door lekker te sporten en aan je conditie te werken train je ook je hartspier. Je hoeft hier geen oefeningen voor te doen, dit gaat vanzelf. Je hartspier is belangrijk voor het transporteren van zuurstof naar je lichaamsdelen. Wanneer je hartspier groter en sterker is, is het dus logisch dat de hartfunctie verbetert. Hierdoor werkt je lichaam beter, daalt je bloeddruk en verbetert je cholesterolgehalte. 

Doordat het cholesterolgehalte daalt verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterolgehalte zou namelijk zorgen voor slagaderverkalking, de wanden worden dikker en er kan minder bloed doorheen. Dit zou ook problemen kunnen veroorzaken met de doorbloeding van organen en weefsels. 

Je wordt beter in sporten

Eén van de voordelen van je conditie opbouwen is het vooruit zien gaan van je sportprestaties. Je loopt/fietst/wandelt makkelijker en verder. Je kunt jezelf steeds meer uitdagen en je begint sporten leuk te vinden! 

Vaak is het beginnen met sporten even moeilijk, dit begrijp ik volledig want je bent nog niet zo goed of misschien iets te zwaar. Naarmate je meer bent geweest en je wordt beter, loopt/fietst verder of valt af wordt het allemaal leuker. Je kunt nu wel mee met je vrienden of bent zelfs sneller dan ze! Want laten we eerlijk zijn, iedereen wilt stiekem wel beter zijn dan zijn vrienden.

Je valt af 

Door het opbouwen van je conditie sport je vaak meer dan je deed. Als je niet helemaal tevreden was over je gewicht is dit gelijk dé mogelijkheid om daar iets aan te doen. Je hoeft echt niet keihard te trainen en tot kotsen aan toe te sporten. Dit kan allemaal eigenlijk op dezelfde manier als je je conditie opbouwt. Echter moet je voor afvallen wel meer letten op de voeding die je binnenkrijgt. Alle informatie over afvallen vind je in dit artikel

Hoe bouw ik mijn conditie op?

hoe bouw ik mijn conditie op

Je conditie kan je alleen opbouwen door te bewegen. Het maakt in principe weinig uit wat voor training je doet. Maar, doe het niet te hard en te zwaar. Het makkelijkste is om een stukje te gaan wandelen, hardlopen of fietsen. Door dit op rustige tempo’s te doen verbeter je je conditie en kom je steeds verder.

Neem voldoende rust als je net begint. Denk aan 1 minuut hardlopen, 2 minuten rust. Dit bouw je vrij snel op naar een stukje achterelkaar kunnen hardlopen. In dit artikel ben ik dieper op het hardlopen en de techniek ingegaan. 

Voor fietsen en wandelen zit dit anders. Je begint lekker op een rustig tempo. Doe de eerste weken een wat kleiner rondje en bouw het daarna op naar steeds een grotere ronde. Je zult merken dat het steeds makkelijker gaat. De afstand wordt langer en je tempo gaat vaak ook nog eens vooruit.

Ga niet als een gek van start met lange afstanden en weinig rust. Je lichaam moet namelijk ook wennen aan het bewegen. De rust is minstens net zo belangrijk als het trainen. Ik raad je daarom aan om op het begin zeker niet elke dag te gaan sporten maar hier minimaal 1 dag rust tussen te houden. Naarmate het makkelijker wordt kun je de rust ertussen verminderen en meer gaan sporten. Onthoud wel dat rust ook dan even belangrijk is. Ga dus niet als een gek 7 dagen per week een paar uur sporten. Dit gaat eerder tegen je werken!

Motivatie 

motivatie trainen

Ik snap dat je het lastig vindt om te moeten trainen. Een aantal tips om toch te gaan zijn afspreken met vrienden, train niet altijd op dezelfde locatie en houd je resultaten bij. Dit houdt de trainingen leuk en uitdagend. Het moet natuurlijk allemaal wel leuk blijven!

Afspreken met vrienden 

Door af te spreken met vrienden en gezamenlijk te sporten houd je het leuk. Lekker kletsen onderweg en genieten van de natuur tijdens dat je aan je conditie werkt. Ook is het handig om met je conditie-maatje te gaan om gemotiveerd te blijven. Jullie kunnen elkaar motiveren en zo het beste uit jezelf halen! 

Op verschillende locaties trainen

Door op verschillende locaties te trainen houd je de variatie erin. Ik snap dat je weinig zin hebt om elke keer een wandeling door de buurt te maken. Ga een keer lekker naar het bos, het strand of de duinen! Als je lekker van de natuur aan het genieten bent merk je niet eens dat je bezig bent met een training en wordt het allemaal een stuk makkelijker en leuker!

Houd je resultaten bij

Door je resultaten bij te houden blijf je gemotiveerd en wil je steeds harder en verder kunnen lopen, fietsen of wandelen. Mocht je even geen zin hebben denk je aan je weekgemiddelde die je toch nog even omhoog wilt krikken. Hierdoor motiveer je jezelf om toch te gaan en het maximale uit je training te halen! Deze resultaten kun je bijhouden met apps als Strava en Runkeeper.

Verschillende conditietrainingen

verschillende conditietrainingen

Om je conditie op te bouwen is cardio noodzakelijk. Cardio is niets meer dan vet verbranding en werken aan het uithoudingsvermogen. Dit zijn vaak rustige trainingen waar je niet breed van wordt, maar wel een goede conditie krijgt. Meer informatie over cardio vind je in dit artikel.

Zoals ik eerder aangaf is het niet handig om meteen als een gek elke dag te gaan hardlopen. Dit is enorm slecht voor je lichaam, want je lichaam was er nog helemaal niet aan gewend. Bouw dit rustig op. Dit rustige opbouwen kun je doen door steeds minder pauze te nemen. Je voelt zelf aan wanneer je dit aankan.

Hardlopen

Begin met lekker 2/3 keer in de week een half uurtje wandelen. Vervang daarna één keer wandelen voor hardlopen. Je begint heel rustig, 10x 1 minuut hardlopen (rustig tempo) en weer een minuut wandelen. Houd dit 1 week vol. Zodra je denkt dat je er klaar voor bent kun je dit op gaan bouwen. Doe dit niet als je er nog niet zeker van bent of je dit aankunt!!

Zodra dit goed gaat kun je het wandelen langzaam vervangen door het hardlopen. Je gaat steeds meer dagen in de week. Houd in ieder geval 4 dagen rust (trainen, rust, trainen, rust, trainen, rust, rust).

De volgende stappen zijn telkens een minuut bij beide optellen. Als dit na een week of 4 goed gaat, pak je minder rust dan dat je aan het hardlopen bent. Denk aan 6 minuten hardlopen en 4 minuten wandelen. 

Het volledige schema voor het opbouwen vind je hier (onderaan de pagina).

Fietsen

Fietsen is ook een vorm van cardio. Het is leuk en je komt ook nog eens ergens! Rustig aan wat kilometers meepakken is goed voor je conditie. 

Fietsen is makkelijker op te bouwen dan het hardlopen. Dit komt omdat je met fietsen een stuk minder snel blessures op kan lopen. Het nadeel van fietsen is wel dat het een stuk meer tijd kost dan hardlopen. 

Het is heel simpel om de fiets te pakken. Pak in plaats van de auto naar de supermarkt of je werk een keer de fiets. Je moet er toch heen, werk dan meteen aan je conditie. Je kunt hierbij nog 1 of 2 keer een lekker stuk fietsen. Iedereen kan makkelijk een uurtje op een rustig tempo fietsen. 

Mocht je tijdens je training nou een beetje moe of slap worden is het helemaal geen probleem om even een kleine pauze in te lassen. Je kunt even bijkomen en bedenken waar je nog meer heen gaat fietsen voor je naar huis gaat.

Kortom zijn er dus genoeg mogelijkheden om je conditie op te bouwen. Het is vaak zelfs simpeler dan je denkt. Je hoeft eigenlijk maar een paar kleine aanpassingen te doen en je werkt al aan je conditie! 

Hoe behoud ik mijn conditie?

hoe behoud ik mijn conditie

Er zijn veel mensen die ooit een goede conditie hadden maar nu totaal niet meer. Na al dat trainen en werken aan je conditie is het laatste wat je wilt een flinke terugval. Dit is makkelijk te voorkomen door lekker te blijven trainen!

Het is eigenlijk heel logisch, als je niet meer traint gaat je conditie achteruit. Toch verkijken veel mensen zich hierop. Nee, het is echt niet zo dat als je een weekje niet traint dat het ten koste gaat van je conditie. Maar vaak blijft dit dan niet bij een weekje niet trainen. 

Als je een weekschema hebt waar je je altijd aan houdt is het ook veel makkelijker om te gaan en jezelf toch te motiveren. Je hebt tenslotte niet voor niets zo hard gewerkt aan je conditie. Waarom zou je het dan in godsnaam gaan verpesten door er niets meer voor te doen?

Vaak wordt sporten ook een vast onderdeel van je leven omdat het simpelweg gewoon leuk is. Als je altijd veel hebt gesport voor een goed lichaam of een goede conditie zit het in je systeem. Je gaat gewoon trainen omdat het routine is geworden. En dat is hartstikke goed en gezond!

Gewoon lekker blijven trainen en je zult merken dat je conditie blijft en je jezelf fit en gelukkig zal blijven voelen!

Hoe bouw ik snel conditie op: tot slot 

snel conditie opbouwen tot slot

En nu is het jouw beurt om lekker te gaan trainen en aan je conditie te werken.

Je weet nu hoe je belangrijk een goede conditie eigenlijk voor je is en hoe je hieraan kunt werken. Lekker wandelen, fietsen, hardlopen of wat dan ook. Begin vandaag nog met het werken aan de beste versie van jezelf!

Ik denk dat het met deze tips helemaal goed moet komen met jouw gezondheid en conditie. Lekker trainen! En denk bij moeilijke momenten terug aan waarom je bent begonnen en dit artikel, je hebt het tenslotte niet voor niets helemaal gelezen!

Wanneer ga jij beginnen met het werken aan je conditie?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties