Hoeveel dagen hebben spieren rust nodig na krachttraining?

Rick
Updated: 17/02/2022 In: 

Hoeveel dagen hebben spieren rust nodig? En is dit bij iedereen hetzelfde? Wanneer je een heftige krachttraining achter de rug hebt, zal je dit de volgende dag merken aan de pijn die je in je spieren hebt. Wat meer ervaren krachtsporters hebben meestal vrijwel geen spierpijn meer na een training.

Van de een krijg je het advies om juist weer te gaan sporten zodat de spierpijn minder wordt, waar de ander juist weer zegt dat je je spieren voldoende rust moet gunnen na een flinke workout.

Hoeveel dagen spieren rust nodig hebben kan per persoon natuurlijk sterk verschillen. Het gaat er vooral om wat jij het fijnste vindt, maar in deze tekst gaan we kijken wat nou daadwerkelijk het beste is als we gaan kijken naar de algemene regels van herstellende spieren.

Dus,
Hoeveel dagen hebben spieren rust nodig volgens de wetenschap?

Hebben spieren rust nodig na een workout?

Hierop kan het antwoord heel kort zijn. Ja. Spieren hebben rust nodig na een workout. Wanneer je een bepaalde spiergroep aanspreekt, breekt deze namelijk lichaamsweefsel af.
Het lichaam heeft tijd nodig om dit weefsel weer opnieuw op te bouwen en dat is dan ook precies wat een workout inhoudt. Het laten rusten van de spieren is net zo belangrijk als de training zelf.


Een hoop mensen zijn bang dat zij direct weer de spiermassa kwijtraken waar ze zo hard voor gesport hebben, maar die angst is helemaal niet nodig. Het is gevaarlijker om de spieren te overbelasten en er dan voor te zorgen dat je voor een langere tijd bepaalde spiergroepen niet meer kan trainen.
Het laten rusten van de spieren is dus ontzettend belangrijk en in dat opzicht net zo belangrijk als het daadwerkelijke trainen zelf.

Voor spiergroei is herstel juist essentieel, in de periode dat je ze niet traint, minimaal 48 uur hebben je spieren de tijd om te herstellen en te groeien. Gun jezelf en de spieren dus genoeg rust voor maximaal resultaat.

Hoeveel dagen hebben je spieren rust nodig na krachttraining?

Wanneer we kijken naar herstelperiodes van het lichaam, zijn deze verschillende per workout. Wanneer je bijvoorbeeld graag wil afvallen, gelden hiervoor andere regels dan wanneer je spiermassa wil gaan opbouwen.
Afvallen doe je vaak door middel van fitness en cardio. Ook wanneer je je kracht wil trainen, door middel van deze krachttraining dus, zijn er weer andere regels wat betreft het laten rusten van de spieren.

Het is dus heel belangrijk om na te gaan wat precies het doel is wat je voor ogen hebt met de training.
Wanneer je namelijk sport om af te vallen, en dus gebruik maakt van fitness, heb je geen echte rustdag nodig tijdens de workouts.
Het is wellicht handig om zware oefeningen af te wisselen met lichtere oefeningen, maar het is niet speciaal nodig om een dag in te plannen om echt tot rust te komen. Lichamelijk gezien dan.
Mentaal kan het helpen om gemotiveerd te blijven wanneer je af en toe wel een rustdag inzet. Ook is het belangrijk dat het lichaam gewend is aan het sporten zodat je geen blessures oploopt.

Per spiergroep trainen

Maar hoe lang duurt het herstel van spieren na krachttraining? Het is in de meeste gevallen zo dat je traint per spiergroep. Op maandag doe je bijvoorbeeld de borstspieren en op dinsdag train je de benen.
Elke spiergroep die een goede training heeft gehad, heeft hierna tijd nodig om weer op kracht te komen en te kunnen herstellen. Dit ligt vaak tussen de 48 en 72 uur, oftewel twee tot drie dagen.

Wanneer je dan dus op maandag de borst hebt getraind, kun je het beste wachten tot woensdag of donderdag om deze weer onder handen te nemen. Hiermee zorg je er in ieder geval voor dat de spier niet overbelast wordt. Ook helpt het zelfs bij de kracht.
Een spier heeft naast oefening ook rust nodig nodig om te groeien. Spieren hebben gemiddeld dus tussen de twee en drie dagen de tijd om te kunnen herstellen van een training.

Veel mensen vinden het lastig om een goed kloppend schema te maken met de juiste rust en training. In onze shop staan effectieve trainingsschama's voor spiergroei voor je klaar!

Hoeveel dagen moet ik rust nemen na een training voor grotere spieren?

Bij het vergroten of laten groeien van de spieren gelden dan ook net weer andere regels dan wanneer we kijken naar de twee bovenstaande regels. Er zit niet veel verschil tussen het trainen van kracht van spieren en het herstel wat hiervoor nodig is, maar wel voldoende om dit toch apart te benoemen.
Bij het laten groeien van de spieren kost het namelijk net iets minder tijd. Je hebt hier niet twee tot drie dagen voor nodig om de spieren te laten herstellen, maar een tot twee dagen is hier al voldoende.

De spieren hebben vooral rust nodig om bij te kunnen komen van de workout, maar het staat groei daarentegen niet in de weg wanneer je na 24 uur rusten alweer een workout gaat doen.
Bij spiergroei kun je dus makkelijk op maandag de borst trainen en deze vervolgens op woensdag weer inplannen voor de volgende training. Je hebt er dan voldoende tijd tussen zitten om de spieren rust te gunnen.

De eiwitsynthese (herstel en groeiperiode) duurt gemiddeld tussen de 24 en 72 uur. Dit hangt af van hoe getraind je bent. Voor beginnende lifters ligt het vaak tussen de 48 en 72 uur. Voor gevorderde lifters ligt dit vaak rond de 24 uur. Zorg ervoor dat je in deze periode voldoende eiwitten (2,2 x lichaamsgewicht) binnenkrijgt voor een goed herstel en optimale groei.

Onthoud dat hoe minder spierpijn je de dag na je workout hebt, hoe beter de groei. Dit komt doordat je lichaam dus minder eiwitten nodig heeft om de spier te laten herstellen. Alle overgebleven eiwitten gaan rechtstreeks het groeiproces in!

Persoonlijke voorkeuren

Natuurlijk is niet elk lichaam hetzelfde en daarom is het ook belangrijk om te luisteren naar het lichaam.
Zo kan het zijn dat jouw lichaam gewoon iets langer de tijd nodig heeft om bij te komen van een bepaalde workout.

Hier kom je natuurlijk pas achter wanneer je dit uitgeprobeerd hebt, maar probeer dus vooral te luisteren naar de spieren.
Mocht je nou niet precies weten of het een vorm van overbelasting is die verder gaat dan alleen spierpijn dan is het wellicht handig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut of andere professional. Ook een personal trainer kan er bij helpen om spieren niet te overbelasten.

Conclusie: Hoeveel dagen moet je rust nemen na krachttraining?

Hoeveel dagen hebben spieren rust nodig na krachttraining? Het ligt er dus maar net aan welke workout je precies doet. Je kunt bijvoorbeeld niet elke dag dezelfde spier trainen, in de meeste gevallen dan.

Belangrijk om te onthouden is de regel dat het ongeveer 48 uur duurt voor de spieren om te herstellen. Bij sommige spieren is dit zelfs langer.
Wanneer je het niet zeker weet, kun je het beste goed naar je lichaam luisteren en wanneer je dat lastig vindt zijn er natuurlijk altijd verschillende professionals die je kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vraag.

Neem jij voldoende rust?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties