Hoeveel calorieën verbrand je met krachttraining?

Rick
Updated: 06/10/2020 In: 

Door te sporten verbrand je calorieën. Maar hoeveel calorieën verbrand je met krachttraining? Dit is vooral interessant als je je verbrande calorieën bijhoudt als je bijvoorbeeld aan het afvallen bent.

Maar,

Dit kan natuurlijk ook handig zijn als je wil aankomen en dus wil weten hoeveel je verbrandt op een dag, zodat je hierop je voeding aan kunt passen. 

Wat zijn calorieën eigenlijk?

Wat zijn calorieën

Eerst zal ik je uitleggen wat calorieën nu precies zijn. Het woord calorie is afgeleid van het Latijnse calor. Dit betekent warmte. Tijdens het verbranden van voedsel produceert je lichaam een bepaalde hoeveelheid warmte. De hoeveelheid geproduceerde warmte is het aantal calorieën. Een calorie staat dus voor de hoeveelheid energie in eten en drinken en wordt omschreven als de hoeveelheid energie die nodig is om 1 mL water 1 °C te verwarmen. Op de meeste verpakkingen van voedingsmiddelen staan geen calorieën maar kilocalorieën (kcal). Een kilocalorie is niets anders dan 1000 calorieën.

Hoeveel calorieën verbrand je met krachttraining?

Calorieën krachttraining

Uiteraard is het aantal verbrande calorieën met krachttraining per persoon verschillend. De verschillen zitten hem in:

  • Lichaamsgewicht: je verbrandt minder als je lichter bent
  • Welke spieren je traint: grote spiergroepen verbranden meer calorieën dan kleine spiergroepen
  • Intensiteit van je training: je zal meer verbranden als je zwaarder traint
  • De keuze van de oefeningen: met compound oefeningen als de squat en deadlift verbrand je meer dan met isolatie-oefeningen als bicep curls
  • Trainingsvolume: dus het aantal sets en herhalingen
  • Hoe lang je traint

Nu snap je wel dat het niet precies te zeggen is hoeveel calorieën je verbrandt met krachttraining. Wel heb je hier een schatting:

Soort krachttrainingLichaamsgewicht (kg)Aantal verbrande calorieën (kcal)
Algemeen 1 uur60180
 70220
 85270
Intensief 1 uur60360
 70445
 85530

Als je nauwkeurig wil bepalen hoeveel calorieën je verbrandt met krachttraining, draag dan een sporthorloge met hartslagmeter (bijvoorbeeld een Garmin). Deze apparaatjes kunnen heel nauwkeurig bepalen hoeveel calorieën jij verbrandt.

Het bepalen van de hoeveelheid calorieën die je verbrandt kan ook erg handig zijn als je gaat droogtrainen! Zo kun je precies bepalen wat je nog kan of mag eten die dag.

Verbranding als je klaar bent met trainen

Verbranding na training

Goed nieuws! Als je klaar bent met je training stopt je lichaam niet met het verbranden van calorieën! Dit heet het afterburn effect. Je verbrand zo’n 50 tot 100 extra calorieën (let op, kcal!) na je krachttraining. Het is niet veel, maar toch. Het is een mooi extraatje. 

Wat ook goed nieuws is, is het volgende: als je meer spiermassa hebt ga je meer verbranden. Als je dus goed traint, word je beloond voor je harde werk! Je krijgt meer spiermassa én gaat meer verbranden!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties